Als je gebruikers van de Erasmusbrug de vraag stelt: 'hoe kunnen we jouw oversteek gedurende het groot onderhoud van de brug in 2024 een stukje mooier maken?' - dan is het antwoord vaak: 'meer groen op en rondom de brug zou fijn zijn'.
Studio TIJ heeft die wens als uitgangspunt genomen voor het urban steigerwoud.
Levende planten en bloemen overleven het niet op de brug vanwege de vaak extreme weersomstandigheden, maar de steigerconstructie van de onderhoudswerkzaamheden zou je met een beetje fantasie kunnen zien als een wirwar van stalen takken. We speelden met het toevoegen van kleur, licht en geluid om de urban bosbeleving compleet te maken. Per dagdeel lieten andere bosdieren steeds van zich horen: roodborstjes en tjiftjafs in de ochtend, spechten en buizerds in de middag en roepende uilen in de avond.Rotterdamse geluidskunstenaar SUBFICTION liet zich inspireren door de klanken van de dieren en maakte een elektronische soundscape van het geheel.
beelden: Niek Hage
Op de kopse kanten van de steigerconstructie prijkte een speciaal voor het Steigerwoud geschreven gedicht.
Dit gedicht nodigde voorbijgangers uit om stil te staan, te kijken en de unieke beleving in zich op te nemen. Het verbond de brug en haar gebruikers op een poëtische manier en versterkte de ervaring van dit tijdelijke kunstproject.
Welkom in mijn Steigerwoud
Verwonderhoud
ik voel me graag verbonden
met eenieder die mij oversteekt
ook tijdens mijn groot onderhoud
(wat nauwer) heen en terug
de vraag was hoe, ik vroeg het je
dus kwam je met een selfieplek
en bovenal met groen over de brug
ik boomde over vorm
ik sparde over haalbaarheid
ideetjes kregen water van de nodige passant
ik wortel in een stad
die vaart op jullie inspiratie
waarvoor elke oversteek
opnieuw een zaadje wordt geplant
Door: Marco Martens
Het Steigerwoud gaf fietsers en voetgangers niet alleen een bijzondere reis, maar zorgde ook voor een memorabel fotomoment – zelfs terwijl de Erasmusbrug in de steigers stond. Zo bewezen we dat onderhoud niet alleen functioneel, maar ook een bron van inspiratie en plezier kan zijn.
Dit project is uitgevoerd in opdracht van gemeente Rotterdam en in samenwerking met buro COBALT.
© Studio TIJ